PEIZE – Na een jaar afwezigheid keert de wielerronde van Peize terug in de Amysoft Meerdaagse Noordenveld Westerkwartier, een klassement over meerdere noordelijke wielercriteriums. De wedstrijd wordt verreden op dinsdag 30 juni.
 
Volgens Johan Wekema van de Wielerronde van Peize is de meerwaarde van de reeks wedstrijden terug gekeerd dankzij een nieuw bestuur. “Dit bestuur en de afzonderlijke comités hebben het afgelopen jaar nieuwe energie gekregen en dat maakt dat Peize graag weer onderdeel van de Meerdaagse wil zijn. Samen met de comités achter de andere wedstrijden gaan we verder op de nieuw ingeslagen weg. Streven is om er samen weer een ouderwets gezellig evenement van te maken. Dat we daar waarde aan hechten mag ook afgeleid worden uit het feit dat we de wedstrijd van zondag naar dinsdag verhuizen. We hopen zo ook meer publiek te trekken”
 
Hindrik Aalders is als voorzitter van de Stichting Meerdaagse Noordenveld Westerkwartier blij dat Peize terugkeert. "Peize zit al vanaf de beginjaren in de Meerdaagse en het is mooi dat ze nu weer thuiskomen. Het actieve comité zorgt altijd voor een sfeervolle wielerronde waar veel inwoners van genieten. We zien uit naar de Ronde van Peize op dinsdag 30 juni"
 
Komend jaar is Noordhorn geen onderdeel meer van de Meerdaagse. Hindrik Aalders daarover "Het comité heeft aangegeven met name in de voorbereidingsperiode handen tekort te komen, dat is niet verwonderlijk voor een wat kleiner dorp. We zijn ze erg dankbaar dat Noordhorn dit jaar de open plek van Peize heeft in kunnen vullen, dankzij Noordhorn zijn we in staat geweest om de Meerdaagse overeind te houden en nieuwe energie te geven"
 
De Amysoft Meerdaagse Noordenveld Westerkwartier wordt verreden van 29 juni tot en met 4 juli en bestaat uit achtereenvolgens de wielerrondes in Nieuw Roden (maandag), Peize (dinsdag), Zevenhuizen (woensdag), Leek (vrijdag) en De Wilp (zaterdag).
 De afgelopen seizoenen was er tijdens de Meerdaagse naast de wedstrijd voor elite&beloften ook een wedstrijd voor sportklasse&amateurs. Door veranderde regelgeving van de KNWU mogen de amateurs en de sportklasse niet meer in dezelfde wedstrijd uitkomen. De Stichting Meerdaagse Noordenveld-Westerkwartier heeft besloten om de categorie amateurs toe te voegen aan het deelnemersveld van de elite&beloften. Zo blijft er voor hen voldoende aanbod om wedstrijden te rijden. De Stichting Noordenveld Westerkwartier realiseert zich goed dat dit voor amateurs minder interessant is dan een zelfstandige wedstrijd en heeft daarom besloten dat er voor de amateurs een eigen klassement wordt bijgehouden. Voor de eerste vijf renners in het klassement is er een eindklassement op dezelfde wijze als het afgelopen jaar. De eerste drie worden in De Wilp gehuldigd en de winnaar ontvangt een gele trui. De sportklasse-renners rijden een eigen wedstrijd in De Wilp zodat ook zij in de Meerdaagse actief kunnen blijven. De Stichting Meerdaagse Noordenveld Westerkwartier heeft er dit jaar voor gekozen ook een bijdrage aan de ontwikkeling van het vrouwenwielrennen te leveren. Er is bewust gekozen om deze wedstrijd niet voor de UCI rensters open te stellen, maar voor elite zonder contract, amateur vrouwen en junioren vrouwen. Zo is er voor een brede groep vrouwen een aanbod van wedstrijden. Met dit aanbod van wedstrijden wil de Meerdaagse zoveel mogelijk renners en rensters in Noord Nederland de kans geven om mooie wedstrijden te kunnen rijden.

De Wielermeerdaagse komt voelbaar dichterbij! Deze week wordt er in het Noordenveld-Westerkwartier een huis-aan-huiskrant verspreid vol informatie over de meerdaagse. 

Klik hier voor het Westerwartier.

Klik hier voor het Roder Journaal.

GRONINGEN – Als begin juli de Meerdaagse Noordenveld-Westerkwartier voor wielrenners van start gaat, zal het programma er anders uitzien dan in voorgaande jaren het geval was. Er komt allereerst een driedaagse voor vrouwen met wedstrijden in Nieuw-Roden, Zevenhuizen en Leek. Bovendien gaan de amateurs samen rijden met de elite- en belofterenners.  Eerder reden de amateurs gecombineerd met de sportklasse, maar dat is niet langer toegestaan door de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie. Sportklasse-renners rijden daarom afzonderlijk maar alleen in de finalewedstrijd in De Wilp.

Voor de amateurs is er aanmerkelijk meer startgelegenheid. Er is voor gekozen om de amateurs in alle vijf dorpen toe te voegen aan de categorie bij de elite en beloften, zoals dat bij veel andere criteriums in het land ook gebeurt. Hindrik Aalders denkt als voorzitter van de Meerdaagse Noordenveld-Westerkwartier dat de gekozen oplossing de beste manier is om met de nieuwe regeling om te gaan om de sportklasse van de amateurs te scheiden. “We willen enerzijds de coureurs in de sportklasse de mogelijkheid geven om deel te blijven nemen aan de Meerdaagse. Anderzijds verhogen we het aantal deelnemers in de categorie elite/beloften/amateurs, zodat het publiek een groter peloton in actie ziet komen.”

Omdat de meeste organisatoren toch twee wedstrijden willen voorschotelen,  komt er in 2019 een driedaagse voor vrouwen. Het gaat om vrouwen met een elite-zonder-contractlicentie, waarmee de wedstrijden niet open staan voor profrensters uit een UCI-team. Ook amateur-vrouwen en junior-dames (-19) zijn welkom om deel te nemen.  Zij rijden op maandag 1 juli in Nieuw Roden, op woensdag 3 juli in Zevenhuizen en op vrijdag 5 juli in Leek. Aalders: “De laatste jaren zijn er enkele  wedstrijden voor vrouwen in het Noorden verdwenen, met deze driedaagse willen we vooral de regionale vrouwen de kans te geven om in eigen regio te koersen. We hopen dat de vrouwen er spectaculaire wedstrijden van maken en volop strijden om de leiderstruien in de klassementen.”

Alleen in Wilp krijgen de sportklasse-renners een eigen wedstrijd, waarbij ze het alleen tegen renners met eenzelfde licentie opnemen. In Noordhorn wordt er dit jaar alleen een wedstrijd voor elite/beloften/amateurs verreden.

Het totale programma van de Meerdaagse Noordenveld-Westerkwartier ziet er als volgt uit;

Maandag 1 juli Nieuw Roden: 18.00 uur, Vrouwen. 19.30 uur: Elite/beloften/amateurs

Woensdag 3 juli Zevenhuizen: 18.00 uur, Vrouwen. 19.30 uur: Elite/beloften/amateurs

Donderdag 4 juli Noordhorn: 19.30 uur: Elite/beloften/amateurs

Vrijdag 5 juli Leek: 18.00 uur, Vrouwen. 19.45 uur: Elite/beloften/amateurs

Zaterdag 6 juli De Wilp: 17.30 Sportklasse. 19.45 Elite/ beloften/ amateurs

LEEK - Hindrik Aalders is de nieuwe voorzitter van de stichting Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier. Hij volgt daarmee Theo Jurriens op, die 25 jaar secretaris was en de laatste jaren ook de voorzittershamer hanteerde. De komst van Aalders staat niet op zichzelf, tegelijkertijd is het gehele bestuur vergroot, wat de wielermeerdaagse toekomstbestendig moet maken en de afzonderlijke bestuursleden moet ontlasten. 

Theo Jurriens gaf in de aanloop naar de komende editie aan te willen stoppen met zijn werkzaamheden als secretaris van de stichting Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier. De Groninger was 25 jaar secretaris, de afgelopen jaren ook voorzitter, maar bovenal de dragende kracht achter de wielermeerdaagse. Ook Bert Pierik, die 12,5 jaar de penningmeester was, had aangegeven dat er gezocht moest worden naar een opvolger. Van beide mannen wordt tijdens de 37e editie van de wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier afscheid genomen, met veel waardering voor het werk dat zij hebben verzet. 

De gezamenlijke wielercomitees hebben de afgelopen periode nagedacht over een bestuursvorm waarmee de wielermeerdagse toekomstbestendig kan worden gemaakt. Gekozen is om te gaan werken met een dagelijks bestuur van voorzitter, penningmeester en secretaris en een algemeen bestuur waarin alle wedstrijdcomités een afgevaardigde hebben Nieuwe voorzitter is Hindrik Aalders; oud commercial directeur van Energiewacht en bekend als sponsor van de meerdaagse en de Healthy Ageing Tour. De nieuwe secretaris is Femmie Bathoorn en als penningmeester gaat Edward Kuperus optreden. De stichting Wielermeerdaagse ziet de toekomst weer zonnig tegemoet en werkt op dit moment aan de invulling van de 37e editie. De reeks bestaat uit de wedstrijden in Leek, De Wilp, Nieuw-Roden en Zevenhuizen.