GRONINGEN – Als begin juli de Meerdaagse Noordenveld-Westerkwartier voor wielrenners van start gaat, zal het programma er anders uitzien dan in voorgaande jaren het geval was. Er komt allereerst een driedaagse voor vrouwen met wedstrijden in Nieuw-Roden, Zevenhuizen en Leek. Bovendien gaan de amateurs samen rijden met de elite- en belofterenners.  Eerder reden de amateurs gecombineerd met de sportklasse, maar dat is niet langer toegestaan door de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie. Sportklasse-renners rijden daarom afzonderlijk maar alleen in de finalewedstrijd in De Wilp.

Voor de amateurs is er aanmerkelijk meer startgelegenheid. Er is voor gekozen om de amateurs in alle vijf dorpen toe te voegen aan de categorie bij de elite en beloften, zoals dat bij veel andere criteriums in het land ook gebeurt. Hindrik Aalders denkt als voorzitter van de Meerdaagse Noordenveld-Westerkwartier dat de gekozen oplossing de beste manier is om met de nieuwe regeling om te gaan om de sportklasse van de amateurs te scheiden. “We willen enerzijds de coureurs in de sportklasse de mogelijkheid geven om deel te blijven nemen aan de Meerdaagse. Anderzijds verhogen we het aantal deelnemers in de categorie elite/beloften/amateurs, zodat het publiek een groter peloton in actie ziet komen.”

Omdat de meeste organisatoren toch twee wedstrijden willen voorschotelen,  komt er in 2019 een driedaagse voor vrouwen. Het gaat om vrouwen met een elite-zonder-contractlicentie, waarmee de wedstrijden niet open staan voor profrensters uit een UCI-team. Ook amateur-vrouwen en junior-dames (-19) zijn welkom om deel te nemen.  Zij rijden op maandag 1 juli in Nieuw Roden, op woensdag 3 juli in Zevenhuizen en op vrijdag 5 juli in Leek. Aalders: “De laatste jaren zijn er enkele  wedstrijden voor vrouwen in het Noorden verdwenen, met deze driedaagse willen we vooral de regionale vrouwen de kans te geven om in eigen regio te koersen. We hopen dat de vrouwen er spectaculaire wedstrijden van maken en volop strijden om de leiderstruien in de klassementen.”

Alleen in Wilp krijgen de sportklasse-renners een eigen wedstrijd, waarbij ze het alleen tegen renners met eenzelfde licentie opnemen. In Noordhorn wordt er dit jaar alleen een wedstrijd voor elite/beloften/amateurs verreden.

Het totale programma van de Meerdaagse Noordenveld-Westerkwartier ziet er als volgt uit;

Maandag 1 juli Nieuw Roden: 18.00 uur, Vrouwen. 19.30 uur: Elite/beloften/amateurs

Woensdag 3 juli Zevenhuizen: 18.00 uur, Vrouwen. 19.30 uur: Elite/beloften/amateurs

Donderdag 4 juli Noordhorn: 19.30 uur: Elite/beloften/amateurs

Vrijdag 5 juli Leek: 18.00 uur, Vrouwen. 19.45 uur: Elite/beloften/amateurs

Zaterdag 6 juli De Wilp: 17.30 Sportklasse. 19.45 Elite/ beloften/ amateurs

LEEK - Hindrik Aalders is de nieuwe voorzitter van de stichting Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier. Hij volgt daarmee Theo Jurriens op, die 25 jaar secretaris was en de laatste jaren ook de voorzittershamer hanteerde. De komst van Aalders staat niet op zichzelf, tegelijkertijd is het gehele bestuur vergroot, wat de wielermeerdaagse toekomstbestendig moet maken en de afzonderlijke bestuursleden moet ontlasten. 

Theo Jurriens gaf in de aanloop naar de komende editie aan te willen stoppen met zijn werkzaamheden als secretaris van de stichting Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier. De Groninger was 25 jaar secretaris, de afgelopen jaren ook voorzitter, maar bovenal de dragende kracht achter de wielermeerdaagse. Ook Bert Pierik, die 12,5 jaar de penningmeester was, had aangegeven dat er gezocht moest worden naar een opvolger. Van beide mannen wordt tijdens de 37e editie van de wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier afscheid genomen, met veel waardering voor het werk dat zij hebben verzet. 

De gezamenlijke wielercomitees hebben de afgelopen periode nagedacht over een bestuursvorm waarmee de wielermeerdagse toekomstbestendig kan worden gemaakt. Gekozen is om te gaan werken met een dagelijks bestuur van voorzitter, penningmeester en secretaris en een algemeen bestuur waarin alle wedstrijdcomités een afgevaardigde hebben Nieuwe voorzitter is Hindrik Aalders; oud commercial directeur van Energiewacht en bekend als sponsor van de meerdaagse en de Healthy Ageing Tour. De nieuwe secretaris is Femmie Bathoorn en als penningmeester gaat Edward Kuperus optreden. De stichting Wielermeerdaagse ziet de toekomst weer zonnig tegemoet en werkt op dit moment aan de invulling van de 37e editie. De reeks bestaat uit de wedstrijden in Leek, De Wilp, Nieuw-Roden en Zevenhuizen. 

NOORDHORN – De Ronde van Noordhorn keert in 2019 – na een jaar afwezigheid – terug op de wielerkalender en dat betekent dat de wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier in 2019 vijf in plaats van vier wedstrijden telt. De wedstrijd vindt dit jaar plaats op donderdag 4 juli.

De wielerronde in Noordhorn kon in 2018 geen doorgang vinden door een gebrek aan vrijwilligers. Jacob-Jan van der Wielen kan nu namens de organisatie melden dat dit probleem is opgelost. “Daar zijn we heel blij mee. Ons dorp heeft dit evenement altijd enthousiast ontvangen en we verwachten ook in 2019 dat de wielerronde veel mensen op de been brengt.”
Hindrik Aalders is sinds kort voorzitter van de stichting wielermeerdaagse. “Wat is er dan mooier om direct een uitbreiding van onze reeks wielerevenementen te mogen begroeten? Met vijf dorpen staat de meerdaagse nog nadrukkelijker op de wielerkaart en op de noordelijke evenementenkalender.”

Met de Ronde van Leek keert na een afwezigheid van vijftien jaar een klassieker onder de noordelijke wielercriteriums terug op de Noordelijke wielerkalender. De op vrijdag 5 juli georganiseerde wedstrijd zal opnieuw deel uitmaken van de Amysoft Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier. Dit dankzij een nauwe samenwerking tussen het wielercomité en de Leekster (horeca)ondernemers.

De komende maanden gaan betrokken partijen een volledig programma met randactiviteiten samenstellen met als doel van het criterium in Leek opnieuw een mooi publieksevenement te maken. De organisatie is blij dat het evenement op de vrijdag kan plaatsvinden. Naast de wielerwedstrijden zal er veel entertainment met live muziek en een braderie zijn. "Samen met de ondernemers willen we er een mooi evenement, een dagje uit voor het gehele gezin, van maken. Een ouderwets bruisend criterium op de vrijdagavond in Leek" zo legt Thijs Rondhuis van het wielercomité Leek uit "We keren terug naar de wortels van de meerdaagse, daar waar het in 1982 ooit begon.
Extra mooi is het dat Leek ook de plaats is waar de huidige hoofdsponsor Amysoft is gevestigd.” zo zegt Theo Jurriens enthousiast namens de stichting.

Het programma begint op vrijdag 5 juli om 18 uur met een wedstrijd voor amateurs. Vervolgens komen om 19.45 uur de elite/beloften aan de beurt, die tachtig kilometer voor de wielen krijgen. De organisatie is erin geslaagd een aantrekkelijk parcours van 2,4 kilometer uit te zetten. Start en finish zijn op De Dam. Vervolgens rijden de renners om het Leeksterhoofddiep, zodat het publiek de renners goed kan blijven volgen. Bij het uitzetten van het parcours is rekening gehouden met de ondernemers, want het centrum en de belangrijkste parkeerfaciliteiten blijven goed bereikbaar.

Editie 37 van de Amysoft Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier start in 2019 op 1 juli in Nieuw-Roden, 3 juli Zevenhuizen, 5 juli Leek en eindigt traditie getrouw in De Wilp op zaterdag 6 juli. Dan weten wie de opvolger wordt van Ronald Kruijer uit Donkerbroek, de winnaar van 2018.

leek

logo mijn accountant

De leidersprijstrui, voor de renner die het vaakst als eerste over de streep komt, is terug in de Meerdaagse. Mijn Accountant uit Groningen wordt sponsor van de trui in 2019. 

leiderstrui