Maandag 30 augustus, klinkt in Nieuw Roden om 17:30 het startschot voor de 38ste Amysoft Wielermeerdaagse Noordenveld/Westerkwartier. Dik twee jaar na de laatste editie keert deze meerdaagse wielerwedstrijd terug met in alle plaatsen een bomvol startveld én een bijzondere startplaats: in Wijster, bij de Col du VAM. Van maandag de 30e tot en met donderdag 2 september zullen in chronologische volgorde de plaatsen Nieuw Roden, Peize, Wijster (Col du VAM) en De Wilp zorg dragen voor vier spannende wedstrijden waarin de top van het Nederlandse amateurwielrennen het tegen elkaar zal opnemen voor de felbegeerde klassementstruien en bijbehorende premies.

Volle startlijsten
De organisatie kreeg, toen doorgang van het evenement eenmaal zeker leek, te maken met een stevige toeloop van renners waardoor het maximaal aantal inschrijvingen per wedstrijd verruimd moest worden van 100 naar 125 deelnemers. Mede doordat de toen geldende coronamaatregelen een dikke streep door veel amateurwedstrijden in 2020 en het voorjaar van 2021 hadden gezet, lijken de renners op dit moment alle beschikbare wedstrijden aan te grijpen om nog iets van het seizoen te maken. Mede daardoor mag de organisatie kleppers als Nederlands kampioen elite Robin Löwik, de profs Tijmen Eising en Raymond Kreder, en lokale helden als Rick Ottema, Adrie Lindeman en Peter Merx verwelkomen aan de start. Ook aanstormende talenten als Adne Koster en Hartthijs de Vries ontbreken niet.

Anders dan anders
De editie 2021 kent bovendien eenmalig een bijzondere startplaats, eentje die buiten de beide gemeentes ligt. Hoewel startplaats Leek formeel als organiserend comité nog steeds zorg draagt de organisatie van de wedstrijd, bleek het laten plaatsvinden van een wielerwedstrijd op het bekende parcours in het centrum van Leek dit jaar mede door de coronamaatregelen geen haalbare kaart. Gelukkig was er de mogelijkheid om eenmalig uit te wijken naar een begrip in het Nederlandse Wielrennen: De Col du VAM te Wijster, dus op woensdagavond werken de renners daar op een afgesloten parcours een uitdagende wedstrijd af. “Zoveel hoogtemeters zaten er nog nooit in de meerdaagse!” grapt de wedstrijdcoördinator van startplaats Leek, Willem Oosting.

Blij en opgelucht
Het dagelijks bestuur van de Meerdaagse is ook gelukkig met de uitgebreide belangstelling. “We waren blij en opgelucht dat de mogelijkheid er lag om alsnog een editie in 2021 te kunnen organiseren.” Aldus voorzitter van het dagelijks bestuur Hindrik Aalders. “Natuurlijk is deze editie wat kleiner van opzet dan eerdere edities. We hebben nog steeds te maken met beperkingen, waardoor we de wedstrijd van de Elites, Beloftes en Amateurs hebben moeten samenvoegen”. Aalders is blij met de goed gevulde startvelden in alle startplaatsen: “We hadden dit natuurlijk een wel beetje kunnen zien aankomen, maar het is toch mooi dat de renners onze meerdaagse na een dik jaar afwezigheid goed hebben weten te vinden.”

De voorzitter hoopt dan ook op eenzelfde belangstelling van het publiek. “We denken dat de mensen het mooi vinden om weer naar een spannende wielerwedstrijd te kunnen komen kijken. Zoveel is er in de afgelopen 1,5 jaar nu ook niet te beleven geweest op dat vlak in het Noorden.”

De wedstrijden van de Wielermeerdaagse zullen elke avond om 17:30 starten.