https://dvhn.nl/groningen/westerkwartier/het-westerkwartier/Ronde-van-Leek-combineert-sport-met-braderie-en-muziek-27668418.html

image.jpeg
De Ronde van Leek op 1 juli biedt meer dan zoevende renners door het centrum met toeschouwers langs de hekken en op de terrassen. De wielerronde wordt aangekleed met een hardloopwedstrijd, een braderie en live muziek. Met de scholierenloop brengt de organisatie letterlijk kinderen in beweging, met de G-loop geeft men mensen met een beperking de mogelijkheid om mee te kunnen doen. In de wielerwedstrijd komt de regionale top in actie. Met de braderie, activiteiten voor kinderen en live muziek erbij is het dit jaar een evenement voor het gehele gezin.

Wielerronde 50 en 80 kilometer
De wielerronde van Leek is voor het eerst in 2019 georganiseerd, maar de volgende twee edities konden vanwege de maatregelen aangaande COVID-19 niet doorgaan. ,,We maken er nu een nog groter publieksevenement van’’ zegt de organisatie. Er staan twee wedstrijden op het programma: om 18.00 start de vrouwenwedstrijd over 50 kilometer, om 19.45 starten de mannelijke regionale wielertoppers voor hun wedstrijd over 80 kilometer. De Ronde van Leek is onderdeel van de Amysoft Meerdaagse Noordenveld-Westerkwartier.

Hardloopevenement
De 4Mijl van Leek vindt voor het eerst plaats en wordt gelopen op het parcours van de wielerronde. Het programma bestaat uit een G-loop voor mensen met een beperking. Ook framerunners kunnen deelnemen. Er is een scholierenloop voor kinderen van groep 1 tot en met 4 en groep 5 tot en met 8. Alle scholen en de BSO’s in Leek en Tolbert zullen worden benaderd, maar alle schoolkinderen in Het Westerkwartier kunnen zich hiervoor ook zelf inschrijven. Maximaal driehonderd deelnemers kunnen meedoen.

Inschrijven voor de 4Mijl, Scholierenloop of G-loop kan op www.loopgroepnienoord.nl.

De start en finish is op de Dam in het centrum van Leek. Het parcours van 2,3 kilometer voert over De Dam, Boveneind, Kerkweg, De Schans en Piepke. Op de Bosweg vindt in de middag en avond een braderie plaats. De braderie is bij de start en finish en de terrassen op De Dam gesitueerd. Op De Dam in Leek is er live-muziek.

De organisatie is in handen van Stichting Wielerronde Leek en Stichting Loopsport Leek. Samen met de ondernemers wordt gehoopt op een aansprekend evenement voor de inwoners van het Westerkwartier, voor zowel de lopers als hun supporters.

Foto: Foto Rudie Ottens