1-5-2023 De 40ste editie van de Amysoft Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier komt dit jaar slechts twee keer in actie. Een aantal organisaties is afgehaakt en nieuwe comités zijn moeilijk te vinden. Het wielerpeloton zal daarom alleen in Peize en De Wilp koersen.

'De stekker gaat er niet uit. Want als je dat doet komt het nooit meer terug', zegt Hindrik Aalders. De voorzitter van de Stichting Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier maakt zich desondanks wel zorgen over de toekomst van het wielerevenement. Het streven was dat er dit jaar zes wedstrijden georganiseerd zouden worden. Maar alleen Peize en De Wilp zijn overgebleven. Op vrijdag 30 juni en 1 juli koersen respectievelijk in Peize en De Wilp de Elite, Beloften en Amateurs van zowel vrouwen als mannen. In De Wilp zal op zaterdag ook de Sportklasse rijden. 

In december vorig jaar trok het comité in Leek zich terug. Nieuw-Roden moest door een 'sterke terugloop van hun vrijwilligers afhaken. Er waren nog maar drie mensen over die de kar konden trekken. 'Daarna zijn we op zoek gegaan naar andere dorpen, maar vanwege verschillende redenen zoals het op korte termijn vinden van vrijwilligers niet lukte om een organisatiecomité samen te stellen. Er is ook nog gezocht naar samenwerking tussen de organisaties, maar dat bleek ook niet haalbaar', zegt Aalders.

De Wielermeerdaagse streeft voor de komende jaren nog wel naar een zesdaagse. En het liefst in de vorm zoals het ooit bedoeld was. Koersen in Noordenveld en Westerkwartier. Aalders: 'Maar als dat niet tot de mogelijkheden behoort, moeten we de statuten wellicht wijzigen. Dat betekent dat we dan ook organisaties erbij kunnen betrekken die buiten onze regio vallen'.