20-3-2024 De organisatie van Amysoft Wielermeerdaagse Noordenveld Westerkwartier gaat bestaande wielercriteria in Noord-Nederland toevoegen aan het wedstrijdschema van het meerdaagse wielerevenement.  

De Wielermeerdaagse, in basis een zesdaagse competitiewedstrijd, heeft al enkele jaren moeite om in de regio Noordenveld en Westerkwartier voldoende wedstrijden te organiseren. Inspanning om nieuwe comités te vinden, die binnen de regio wielerwedstrijden kunnen organiseren heeft helaas niets opgeleverd. Het afgelopen jaar werden er onder de vlag van de meerdaagse in slechts twee dorpen wedstrijden georganiseerd. Om na ruim 40 jaar Wielermeerdaagse de handdoek niet in de ring te moeten gooien, is het bestuur op zoek gegaan naar alternatieven.

Het idee ontstond om te kijken of bestaande wielercriteria buiten de regiogrenzen bereid zijn om hun wedstrijden te laten opnemen in het programma van de Wielermeerdaagse. Het is al jaren zo dat steeds minder renners inschrijven voor een wedstrijd. Door onderdeel te zijn van een competitie zoals de meerdaagse is de verwachting dat er uiteindelijk per wedstrijd meer renners aan de start zullen verschijnen. Gevolg is wel dat de wedstrijden van de Meerdaagse niet meer binnen een week, maar binnen een maand zullen worden verreden.

Op dinsdag 11 juni 2024 start de Wielermeerdaagse competitie met de 40e editie van de Omloop van Bedum. Daarna zal op zaterdag 22 juni 2024 het wielerpeloton aan de start staan van de Ronde van De Westereen gevolgd door de Ronde van Peize op vrijdag 5 juli 2024. Traditiegetrouw is de finish van de Wielermeerdaagse in De Wilp op zaterdag 6 juli.

 

 

1-5-2023 De 40ste editie van de Amysoft Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier komt dit jaar slechts twee keer in actie. Een aantal organisaties is afgehaakt en nieuwe comités zijn moeilijk te vinden. Het wielerpeloton zal daarom alleen in Peize en De Wilp koersen.

'De stekker gaat er niet uit. Want als je dat doet komt het nooit meer terug', zegt Hindrik Aalders. De voorzitter van de Stichting Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier maakt zich desondanks wel zorgen over de toekomst van het wielerevenement. Het streven was dat er dit jaar zes wedstrijden georganiseerd zouden worden. Maar alleen Peize en De Wilp zijn overgebleven. Op vrijdag 30 juni en 1 juli koersen respectievelijk in Peize en De Wilp de Elite, Beloften en Amateurs van zowel vrouwen als mannen. In De Wilp zal op zaterdag ook de Sportklasse rijden. 

In december vorig jaar trok het comité in Leek zich terug. Nieuw-Roden moest door een 'sterke terugloop van hun vrijwilligers afhaken. Er waren nog maar drie mensen over die de kar konden trekken. 'Daarna zijn we op zoek gegaan naar andere dorpen, maar vanwege verschillende redenen zoals het op korte termijn vinden van vrijwilligers niet lukte om een organisatiecomité samen te stellen. Er is ook nog gezocht naar samenwerking tussen de organisaties, maar dat bleek ook niet haalbaar', zegt Aalders.

De Wielermeerdaagse streeft voor de komende jaren nog wel naar een zesdaagse. En het liefst in de vorm zoals het ooit bedoeld was. Koersen in Noordenveld en Westerkwartier. Aalders: 'Maar als dat niet tot de mogelijkheden behoort, moeten we de statuten wellicht wijzigen. Dat betekent dat we dan ook organisaties erbij kunnen betrekken die buiten onze regio vallen'.

 

NOORDHORN – De Ronde van Noordhorn keert in 2019 – na een jaar afwezigheid – terug op de wielerkalender en dat betekent dat de wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier in 2019 vijf in plaats van vier wedstrijden telt. De wedstrijd vindt dit jaar plaats op donderdag 4 juli.

De wielerronde in Noordhorn kon in 2018 geen doorgang vinden door een gebrek aan vrijwilligers. Jacob-Jan van der Wielen kan nu namens de organisatie melden dat dit probleem is opgelost. “Daar zijn we heel blij mee. Ons dorp heeft dit evenement altijd enthousiast ontvangen en we verwachten ook in 2019 dat de wielerronde veel mensen op de been brengt.”
Hindrik Aalders is sinds kort voorzitter van de stichting wielermeerdaagse. “Wat is er dan mooier om direct een uitbreiding van onze reeks wielerevenementen te mogen begroeten? Met vijf dorpen staat de meerdaagse nog nadrukkelijker op de wielerkaart en op de noordelijke evenementenkalender.”

LEEK - Hindrik Aalders is de nieuwe voorzitter van de stichting Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier. Hij volgt daarmee Theo Jurriens op, die 25 jaar secretaris was en de laatste jaren ook de voorzittershamer hanteerde. De komst van Aalders staat niet op zichzelf, tegelijkertijd is het gehele bestuur vergroot, wat de wielermeerdaagse toekomstbestendig moet maken en de afzonderlijke bestuursleden moet ontlasten. 

Theo Jurriens gaf in de aanloop naar de komende editie aan te willen stoppen met zijn werkzaamheden als secretaris van de stichting Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier. De Groninger was 25 jaar secretaris, de afgelopen jaren ook voorzitter, maar bovenal de dragende kracht achter de wielermeerdaagse. Ook Bert Pierik, die 12,5 jaar de penningmeester was, had aangegeven dat er gezocht moest worden naar een opvolger. Van beide mannen wordt tijdens de 37e editie van de wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier afscheid genomen, met veel waardering voor het werk dat zij hebben verzet. 

De gezamenlijke wielercomitees hebben de afgelopen periode nagedacht over een bestuursvorm waarmee de wielermeerdagse toekomstbestendig kan worden gemaakt. Gekozen is om te gaan werken met een dagelijks bestuur van voorzitter, penningmeester en secretaris en een algemeen bestuur waarin alle wedstrijdcomités een afgevaardigde hebben Nieuwe voorzitter is Hindrik Aalders; oud commercial directeur van Energiewacht en bekend als sponsor van de meerdaagse en de Healthy Ageing Tour. De nieuwe secretaris is Femmie Bathoorn en als penningmeester gaat Edward Kuperus optreden. De stichting Wielermeerdaagse ziet de toekomst weer zonnig tegemoet en werkt op dit moment aan de invulling van de 37e editie. De reeks bestaat uit de wedstrijden in Leek, De Wilp, Nieuw-Roden en Zevenhuizen. 

Met de Ronde van Leek keert na een afwezigheid van vijftien jaar een klassieker onder de noordelijke wielercriteriums terug op de Noordelijke wielerkalender. De op vrijdag 5 juli georganiseerde wedstrijd zal opnieuw deel uitmaken van de Amysoft Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier. Dit dankzij een nauwe samenwerking tussen het wielercomité en de Leekster (horeca)ondernemers.

De komende maanden gaan betrokken partijen een volledig programma met randactiviteiten samenstellen met als doel van het criterium in Leek opnieuw een mooi publieksevenement te maken. De organisatie is blij dat het evenement op de vrijdag kan plaatsvinden. Naast de wielerwedstrijden zal er veel entertainment met live muziek en een braderie zijn. "Samen met de ondernemers willen we er een mooi evenement, een dagje uit voor het gehele gezin, van maken. Een ouderwets bruisend criterium op de vrijdagavond in Leek" zo legt Thijs Rondhuis van het wielercomité Leek uit "We keren terug naar de wortels van de meerdaagse, daar waar het in 1982 ooit begon.
Extra mooi is het dat Leek ook de plaats is waar de huidige hoofdsponsor Amysoft is gevestigd.” zo zegt Theo Jurriens enthousiast namens de stichting.

Het programma begint op vrijdag 5 juli om 18 uur met een wedstrijd voor amateurs. Vervolgens komen om 19.45 uur de elite/beloften aan de beurt, die tachtig kilometer voor de wielen krijgen. De organisatie is erin geslaagd een aantrekkelijk parcours van 2,4 kilometer uit te zetten. Start en finish zijn op De Dam. Vervolgens rijden de renners om het Leeksterhoofddiep, zodat het publiek de renners goed kan blijven volgen. Bij het uitzetten van het parcours is rekening gehouden met de ondernemers, want het centrum en de belangrijkste parkeerfaciliteiten blijven goed bereikbaar.

Editie 37 van de Amysoft Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier start in 2019 op 1 juli in Nieuw-Roden, 3 juli Zevenhuizen, 5 juli Leek en eindigt traditie getrouw in De Wilp op zaterdag 6 juli. Dan weten wie de opvolger wordt van Ronald Kruijer uit Donkerbroek, de winnaar van 2018.

leek